Telt eller tarp?

Jeg har alltid overnattet i telt, helt til jeg ble lei av å dra med meg så mye vekt på ryggen.

Det er vanskelig å finne et telt som veier halvkiloen og ikke har problemer med kondens. Derfor begynte jeg å se på muligheten for å erstatte teltet med en tarp.

En tarp er rett og slett en presenning som gir beskyttelse mot nedbør. Det er ikke en vindtett beskyttelse, for ideen bygger på luftgjennomstrømming slik at det ikke blir kondens.

Tarp fra Hyperlite Mountain Gear

HMG flat tarp 2,6x2,6 m

HMG flat tarp 2,6×2,6 m

Det finnes mange produsenter av profesjonelle tarper på markedet. En tarp er lettere enn et telt, og kommer normalt uten stenger og plugger. Tanken er at man kan henge den opp med det man har for hånden, f eks noen stokker, trær, vandrestaver eller padleårer.

HMG (Hyperlite Mountain Gear) lager sekker, tarper og pakkeposer i cuben fiber, et meget solid og vanntett materiale som også har spesielt lav vekt sammenliknet med andre materialer.

De har flere ulike modeller, men jeg tror at en kvadratisk tarp er den mest fleksible, siden den kan settes opp på flere ulike måter. Min erfaring er derfor at jeg kan forme den etter forholdene, som varierer med de naturgitte betingelsene på det stedet jeg velger å overnatte.

Tarpen jeg kjøpte er 2,6m x 2,6m, altså kvadratisk. Den veier kun 240 gram, men med snorer og plugger blir vekten omtrent 600 gram. Likevel er dette vesentlig mindre enn et telt.

Her har jeg satt opp tarpen med to vandrestaver plassert ca 50 cm utenfor «mønet» i hver ende. Cuben fiber er helt dødt materiale, så det strekker seg ikke. Dermed blir tarpen stram og fin i mønet med kun én snor fra mønet til gåstaven, og en ny snor fra gåstaven til en plugg i bakken. Deretter er det bare å plugge snorene i sidekanten ned på hver side, så er den ferdig satt opp.

Bildet viser det mest vanlige oppsettet og egner seg ved lite til moderat vind (A-form). På bildet ser du tarpen min satt opp i A-form under ei stor furu, hvor det var tørr og fin bakke. Jeg prøver alltid å finne et underlag som ikke er eller blir fuktig, og som derfor bør drenere godt. En liten forhøyning sørger for at regnvann ikke renner inn på liggeplassen. Den store furua gir også ekstra ly.

Jeg bruker plugger fra Hilleberg og polyestersilkeline fra Biltema eller universalline fra Clas Ohlson. Bruddstyrke bør være 150 kg og tykkelse på lina blir da 2,8 mm. Det fungerer helt greit og holder under de fleste forhold. HMG leverer også snorer  av meget god kvalitet i kveil på 50 ft.  Tarper fra HMG leveres med snorer i samme kvalitet. men de er litt korte etter min smak.

Stormmodus

Flat tarp i stormmodus

Flat tarp i stormmodus

Jeg har testet tarpen i 1400 meter høyde og med stiv kuling og snødrev fra nord. Da satt jeg opp tarpen i stormmodus.

I stormmodus er tarpen bare åpen i den ene enden, og de tre andre sidene festes helt ned til bakken så tett som mulig mot underlaget. Åpningen må vende fra vinden. Dette kalles for en «halv pyramide», siden tarpen ser ut som det når den er ferdig satt opp.

I dette oppsettet blir det mindre komfortabelt i tarpen, siden jeg har senket takhøyden så mye som mulig for å beskytte meg mot snødrev og vind fra nord.

Man kan selvsagt forlenge gåstaven, slik at høyden under duken blir bedre. Jeg satt opp en ekstra stav inne i tarpen for å få takhøyde nok.

Det var ikke noen komfortabel natt, men det kom ikke snø inn, selv om det blåste kuling med tett snødrev. Bildet viser tarpen like før mørket faller på. Når man ligger slik på høyfjellet i sterk vind, er det helt nødvendig med en vindtett pose/sekk utenpå soveposen.

Jeg har et slikt posetrekk, på engelsk kalt «bivy», og den omslutter pose og liggeunderlag. Det hjelper mye mot vind, men denne natten hadde jeg litt lite klær på, så jeg brøt opp grytidlig da jeg begynte å fryse og skjønte at jeg ville slite med å få opp temperaturen. Jeg måtte opp og bevege meg for å få opp kroppstemperaturen.

Jeg lå også i en helling siden det var umulig å finne en horisontal liggeplass litt under toppen av fjellet, og måtte plassere en stor stein foran sekken, slik at jeg ikke gled ut av tarpen. Bena mine støtte derfor mot sekken, som igjen hvilte mot steinen. Det var ikke spesielt behagelig, siden jeg skled nedover hele tiden.

Mange vil sikkert sverge til teltet, men jeg tåler en ukomfortabel natt så lenge jeg slipper å bære en tung sekk på dagen.

Topp kvalitet fra Hyperlite Mountain Gear

Som alt annet utstyr fra HMG, er denne tarpen dønn solid, og rives ikke i filler selv om duken dirrer i den sterke vinden. Alle fester holder, og det var faktisk snorfestene på pluggene som gikk i filler. Pluggene fra Hilleberg blir levert med en liten rød/hvit snor som man kan feste den lange snora i. Denne natten opplevde jeg at en slik Hilleberg snor ble slitt i stykker. Jeg erstattet den med en ny snor som jeg laget med polyestersilkeline fra Biltema. Jeg strammet alle snorer på tarpen så hardt jeg kunne, og ikke ett feste revnet på tarpen, selv i den harde kulingen som rev og slet i duken. Tarpen holdt seg like fin og stram hele natten i den sterke vinden. Dette er fordelen med cuben fiber, siden det er et helt dødt materiale som ikke strekker seg.

Det er fantastisk å ligge i tarpen, siden man kan se ut og følge med på det som skjer utenfor. Når den settes opp som et flatt tak mellom fire trær, kan man se til alle kanter fra soveposen, og det er en fin måte å sovne inn på. Settes den opp som en A, kan man også se ut til alle kanter, siden den ikke dras helt ned til bakken på sidene. Det eneste man må tenke på er sprut fra bakken dersom det regner hardt. Det vil komme litt sprut når regnet treffer bakken,  og siden tarpen er satt opp med litt avstand fra sidekantene til bakken, kan det bli vått et lite stykke inn. Med et posetrekk unngår man at sprut kommer på soveposen.

 

 

This entry was posted in Turutstyr.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*