ResQLink
Du går i fjellet, er i god form, er sikker på deg selv. Likevel, uhellet skjer. Du er alene, det er dårlig vær og dårlig mobildekning, kanskje ingen dekning. Du klarer ikke å gå. Du får ikke gitt beskjed.
Nå er det to muligheter.
1. Noen finner deg tilfeldig, du reddes og kommer hjem.
2. Du blir liggende alene, ingen finner deg. Du kommer aldri hjem.
Med en nødpeiler hadde du likevel hatt meget gode sjanser.
ResQLink er en av mange mulige nødpeilere man kan ha med seg på tur.
ResQLink er en PLB (Personal Locator Beacon).
Du trenger bare å vippe ut antenna og trykke på knappen. Resten går av seg selv.
ResQLink er en type nødpeiler som ikke krever noe abonnement. Den skal kun registreres hos NKOM, slik at redningstjenesten vet hvem du er og hvilken GPS-posisjon du har når et SOS fra deg ankommer Hovedredningssentralen.
Hvis du aktiverer din nødpeiler, går ditt nødsignal via satelittsystemet Cospas-Sarsat direkte til Hovedredningssentralen, som da får din GPS-posisjon. Du snakker ikke med noen, og får heller ingen beskjed. Du bare venter til redningstjenesten kommer.
Nødpeileren skal bare brukes når det står om liv. Den virker overalt på jordkloden, så lenge den har fri sikt mot himmelen.
Kommersielle nødpeilere
I motsetning til Cospas-Sarsat finnes det flere kommersielle satelittsystemer med tilhørende kommersielle nødpeilere som SPOT, Garmin inReach, Somewear Global m fl.
Nødmeldinger fra slike enheter sendes til et proprietært responsteam for den enkelte kommersielle tjenesten, og derfra videre til lokale SAR-ressurser.
Enten ditt nødsignal sendes fra en SPOT, Garmin, Somewear Global Hotspot eller en annen kommersiell nødpeiler, vil det gå via et eller annet responsteam.
Det vil da være en operatør der som kontakter den lokale redningstjenesten (SAR) i det aktuelle landet.
For full verdensomspennende dekning er Cospas-Sarsat og Iridium de eneste komplette satelittsystemene.
Teksting vs signal
Det er mange som ønsker å kunne snakke med noen eller sende meldinger fram og tilbake, vise hvor de har gått, holde kontakt med de hjemme etc. Det finnes nødpeilere med tjenester som gjør dette mulig. Slike produkter krever gjerne at man betaler abonnement for å ha dem.
Nødpeilere som tilbyr teksting, opererer på kommersielle satelitt-tjenester, ikke på Cospas-Sarsat.
Kanskje man må tekste med en operatør som befinner seg i et annet land og kanskje på engelsk.
Operatør vil vurdere dine behov for redning basert på hva du tekster. Så skal operatør melde videre til redningstjenesten i Norge eller det landet du befinner deg i. Så skal redningstjenesten gjøre sine vurderinger.
fuglognatur.no har ikke erfaringer med nødpeilere som benytter andre satelitt-tjenester enn det ikke-kommersielle Cospas-Sarsat satelittsystemet.
Hvis du aktiverer SOS-signal på en nødpeiler på Cospas-Sarsat, kommer redningstjenesten uansett. Dette skiller seg vesentlig fra private satelitt-tjenester.
Outdoor Gear Lab utarbeidet i 2013 et såkalt outdoorgearlab_bying_advice. De konkluderte dengang med at ResQLink var det absolutt beste valget, sammenliknet med Spot, InReach m fl.
I 2023/24 har Outdoor Gear Lab igjen gjort en ny test av ulike nødpeilere. Denne gangen mener de det beste valget er Garmin InReach særlig fordi InReach er best på 2-veis kommunikasjon, altså muligheten for å tekste fram og tilbake.
Når vi ser på testresultater for Signal Coverage i 2024-testen, altså satelittsignalet, er fremdeles Ocean Signals PLB1 og ACRs ResQLink best fordi disse PLB’ene bruker Cospas-Sarsat som har best signalstyrke av alle satelittsystemer. Men for to-veis kommunikasjon og teksting kan man ikke bruke nødpeilere over Cospar-Sarsat.
Dersom det er viktig å kommunisere to-veis med nødpeileren, f eks med teksting, kan man ikke velge ACR eller Ocean Signal sine PLB’er.
Dersom man prioriterer å ha det beste SOS satelittsignalet rett til redningstjenesten, er fremdeles ACR’s ResQLink eller Ocean Signals PLB1 å foretrekke.
Det anbefales å sette seg godt inn i disse tingene før man velger nødpeiler.
Les gjerne denne artikkelen om dekning fra Outdoor Gearlab før du bestemmer deg.
I Norge blir mobilnettet bare bedre og bedre. Snart har vi mobildekning over alt i dette landet. Da kan man jo vurdere å bruke mobilen til teksting i stedet for å tekste med nødpeileren.
En gammeldags tastetelefon med batteri som varer minst en uke, er fin til teksting. Da kan smarttelefonen ligge igjen hjemme.
Noen vil kanskje hevde at den moderne mobiltelefonen dekker behovet for redning med sine apper. Men man må ha batterikapasitet hvis turen går over flere dager.
En nødpeiler som f eks ACR eller PLB1 er garantert å kunne sende din GPS-posisjon til redningstjenesten kontinuerlig i minimum 24 timer fra du aktiverer nødknappen. Dette skjer attpåtil på det beste satelittsystemet i verden, helt gratis.
Hvis du tenker at det å bli funnet og hentet av redningstjenesten er det viktigste, enten i Norge eller i andre land, får du antakelig ikke noe bedre nødpeiler enn den som bruker Cospas-Sarsat.
Hvis det er viktig for deg med mulighet for teksting/kommunikasjon, må du velge en nødpeiler som bruker enten Iridium-satelitter eller tilsvarende kommersielt system.
Nødpeiler og vann
Padler du? Krysser du elver? Fisker du fra båt? Beveger du deg på is?
Nødpeileren er allid med på tur, enten det er på land eller på vann.
Kanskje du pilker på isen? Eller bare går på skøyter på en sjø eller ved kysten.
Alle kan havne i sjøen, elva eller en innsjø. Sommer og vinter. Da har man forhåpentlig redningsvest på kroppen også.
Men hva slags nødpeiler tåler vann?
De fleste, men graden varierer.
ResQLink tåler 1 time under vann ned til 5 meter. I tillegg flyter den.
Hvis du mister den i sjøen vil du være glad for at den ikke synker.
Ocean Signal PLB1 tåler omtrent det samme, men flyter ikke. Men du kan kjøpe et hylster til den som sørger for at den flyter likevel.
Man bør undersøke spesifikasjonene. Det er jo greit å vite om en nødpeiler flyter eller ikke og hvor lenge den kan utsettes for nedsenking.
Cospas-Sarsat
ResQLink og Ocean Signal bruker Cospas-Sarsat satelittsystemet på 406 MHz frekvensen.
Mer en 30 000 liv har blitt reddet ved bruk av Cospas-Sarsat allerede for flere år siden.
Cospas-Sarsat er et ikke-kommersielt satelittsystem opprettet av USA, Russland, Canada og Frankerike hovedsakelig for militære formål. Systemet har vært i drift i mer enn 30 år. Systemet har vært benyttet for såkalte EPIRB’s, som benyttes på større båter til redningsoppdrag ved havarier til sjøs.
I tillegg til å sende stress-signal over 406MHz, sender ResQLink og andre PLB’er som PLB1 fra Ocean Signal også et nærsignal på 121.5 MHz som gjør det enda lettere for redningstjenesten å lokalisere den forulykkede nøyaktig.
Om ikke det er nok, har også slike PLB’er et hvitt strobelys for nær-redning.
Registrering v/NKOM
ResQLink og Ocean Signal må registreres hos NKOM siden disse PLB’ene bruker Cospas-Sarsat satelittsystemet.
Leverandøren sørger for å programmere nødpeileren, men bruker(eier) av nødpeiler må først sende søknad til NKOM.
Når søknaden er godkjent av NKOM vil leverandøren få et registreringsnummer av NKOM som leverandøren programmerer inn i nødpeileren. Dette nummeret bakes inn i signalet som sendes til redningstjenesten ved aktivering av nødknappen. Dermed vet redningstjenesten hvem de skal lete etter.
Nødpeilere som ikke bruker Cospas-Sarsat registreres ikke hos NKOM.
Tenk nøye
Valg av nødpeiler kan være vanskelig.
Det er kjekt å kunne tekste med noen. Men spørsmålet er om man orker å tekste hvis man ligger der etter en alvorlig hendelse og livet snart kan ta slutt.
Står det virkelig om livet kan det å vippe opp antenna og trykke på en nødknapp kanskje være det eneste vi klarer.
Kanskje det er nettopp derfor noen nødpeilere er så enkle å aktivere.
Det skal ikke mye nedkjøling til før fingrene nekter å lystre. Det kan skje selv midt på sommeren.
KISS (Keep It Simple Stupid)