Lett ryggsekk

Hvorfor skal jeg slite med en tung sekk?

Jeg vil har frihet til å kunne gå kort eller langt etter som det passer meg. Jeg må også ha bevegelsesfrihet, og sekken skal ikke hindre meg nevneverdig i ulendt terreng. Derfor må den være lett og smidig.

En dagstur kan bli 3 mil, eller 3 kilometer. Det bestemmer jeg sjelden på forhånd. Jeg pakker derfor ofte for overnatting, og benytter en superlett tursekk som har plass til utstyr for flere overnattinger.

Lett sekk

Jeg har gjort masse research for å finne en lett tursek, med hell.

Det er tre ting du kan spare mye vekt på. Det er

  • sekken
  • teltet
  • soveutstyret (pose, underlag, posetrekk)

Du kan redusere totalvekten på ryggen med flere kilo hvis du velger lett sekk, telt/tarp og sovepose/underlag. Og hvem vil bære mer enn man må?

Hyperlite Mountain Gear

HMG Southwest Pack 3400 pakket for 5 dagers tur i Femundsmarka

HMG Southwest Pack 3400 pakket for 5 dagers tur i Femundsmarka

Min sekk veier 900 gram. Den er vanntett og laget av cuben fiber, som er et vanvittig solid og superlett materiale.

Sekken rommer 55 liter, og det holder til en 5-dagers tur.

I sekken har jeg tarp, sovepose, liggeunderlag, posetrekk, varme klær, regntøy, kokeutstyr, toalettsaker og førstehjelputstyr, fiskestang og fiskeutstyr, lite systemkamera, diverse verktøy, kikkert, hodelykt, mat for 5 dager, vannflasker, gps, telefon og gamasjer. Tilsammen veier dette ca 15 kg første dag, og reduseres til ca 10 kg etter 5 dager.

Jeg fant et lite firma i USA som lager prima sekker, tarper og pakkeposer i cuben fiber. Det heter HMG.(Hyperlite Mountain Gear)

Dette er ikke noe billig sekk, men den er ikke såå dyr heller. Jeg betalte ca 2300,- inkl frakt. Siden jeg er mye ute kan jeg ikke kjøpe en sekk som ikke holder til mine krav. Sekken må være

  • lett
  • vanntett
  • solid
  • holdbar i lang tid
  • slitesterk
  • gi bevegelsesfrihet

Hvis jeg kjøper en dårlig sekk, må jeg fornye ofte, og det blir dyrere enn å kjøpe noe som varer med en gang.

Jeg er godt fornøyd med HMG-sekken. De har flere modeller, men jeg valgte HMG 3400 Southwest Pack.

De har større sekker også, men for en ukes tur har jeg bestemt meg for at denne må holde. Jeg skal orke å bære den, og det er viktig å kunne nyte turen uten å slite med en tung bør.

Det fine med denne sekken er at den blir stor når du har mye i den, og liten når du har lite i den. Dette muliggjøres ved at du ruller den sammen fra toppen og nedover, avhengig av hvor mye du har puttet i den. Genialt. Det blir som å rulle sammen en vanntett pakkepose.

Hvis du liker å gå tur med lett oppakning, så kan jeg absolutt anbefale denne sekken. Den har et helt greit hoftebelte, regulerbare skulderstropper og stramming mellom stroppene som på andre tursekker. Det er også tre utvendige lommer som kan fås i netting eller helt stoff. Jeg valgte stofflommer. På hoftebeltet er det også to lommer med glidelås for oppbevaring av f eks nøkler og mobiltelefon. Jeg har alltid en ResQLink i den ene hoftebeltelomma, slik at jeg lett kan komme i kontakt med redningstjenesten dersom jeg skulle bli livstruende skadet. Det er en billig «livsforsikring» som jeg kan benytte meg av hvis jeg for eksempel blir livstruende syk eller så skadet at jeg ikke kan komme meg ut av skauen enten selv eller ved annen hjelp (ingen mobildekning). ResQLinken er en nødpeilesender som kontakter sattelitt og dermed gir beskjed til redningssentralen hvis jeg er i livsfare og ikke kan skaffe meg hjelp på andre måter. ResQLink får via sattelitt gitt beskjed om min posisjon uansett hvor jeg befinner meg.

For ordens skyld: Dette er ikke reklame for HMG og jeg er ikke sponset, men har betalt full pris for sekken. Jeg skriver om dette fordi jeg vil dele erfaringen med deg som har lyst til å bære minst mulig vekt på lengre turer. Leveringstiden er lang, men det er verdt å vente noen uker. Jeg anbefaler å bestille mange uker før du planlegger å måtte bruke sekken. HMG er forkortelse for Hyperlite Mountain Gear, og jeg opplever det som et seriøst firma. Jeg har ingen ting å klage på.

PS. På bildet ser du en blank rull plassert i utvendig lomme. Det er en frontrutematte til bil for å beskytte mot is, kjøpt på Thorshov bilrekvisita. Denne beskytter her fiskestanga som ligger i senter av rullen. Om natta fungerer matta som varmereflektor under et oppblåsbart liggeunderlag. Denne matta veier 112 gram og beskytter også luftmadrassen mot punktering. Tåler ikke så mye, så den må fornyes etter en tid.

This entry was posted in Turutstyr.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*