Kreps på menyen

Det er ikke alltid nødvendig å gå langt. Er du tålmodig og stille som jegeren på post, vil ofte opplevelsene komme til deg. Jeg opplever ofte at opplevelsene kommer til meg, og ikke så ofte omvendt.

Om morgenen

Toppender i Boksjø

Toppender i Boksjø

Morran er best. Når sola står opp er det liv og aktivitet. Det stilner gjerne midt på dagen. Lys og lyd er ofte magisk fra det lysner til sola har kommet opp. Å sitte ved et speilblankt vann i villmarken i april/mai når det lysner er en opplevelse du sent vil glemme. Da kan du nyte et fantastisk panorama fra strandkanten til himmelen, som her ved Boksjø i Halden. Plutselig dukker det opp to toppender som titter forsiktig fram.

Andre ganger kan opplevelsene komme midt på dagen eller ettermiddagen. Det skjedde i høst da jeg var på padletur i Dalslands kanal i Sverige.

Laksender på jakt

Jeg sto og fisket på et nes i Västra Silen i Dalsland kanal. Plutselig kommer 9 laksender svømmende rett inn mot meg langs land. Ungfugl. Mens de padler seg fram, holder de hodet under vann som et omvendt periskop. De ser åpenbart etter fisk mens de svømmer. Men så ..

Laksand med kreps

Laksand med kreps

Flokken setter kurs mot en liten vik hvor det vokser starr i vannet. Med ett starter alle ni endene et slags kaotisk ande-race i starrskogen. Det går i et ekstremt høyt tempo på kryss og tvers. Vannet virvles opp, spruter rundt og minner mest om en liten storm.

Hva driver de med, tenker jeg. Dette er ikke lek, men blodig alvor og jaktsamarbeid. De jobber på samme måte som spekkhoggere som jakter sel. Med ett dykker en av dem og kommer opp med noe i nebbet. Det ser ut som en kvist. Opp med kikkerten og kamera i all hast. «Kvisten» viser seg å være en velvoksen kreps!

Med ett forstår jeg hva som har skjedd.

Ni laksender bedriver villmannskjøring i starrskogen i den lille vika for å tvinge krepsen fram fra skjul. De holder hodet under vann mens de freser rundt på kryss og tvers. De har ekstremt godt undervannssyn og kreps på rømmen sliter med å komme unna.

Den heldige laksanda svelget krepsen levende med halen først. De store klørne blir da ingen trusel mot innvollene til anda siden krepsen går baklengs ned gapet og males opp i den muskuløse kråsen som også inneholder småstein.

Denne forestillingen ble jeg vitne til fordi jeg sto helt rolig på samme sted i en time og fisket. Slik kan resultatet bli når du lar naturen komme til deg.

This entry was posted in Opplevelser.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*