Fugler

GullfuglenSothøne i blåtimenÆrfugl i ly for uværetGrågås på fartaGrågås og gråhegre i soloppgangenGravandGråhegre på hekkeplassenGråhegre i kveldssolaGråhegre letter fra grantoppeneKnoppsvane uler i morgensolenLaksand fortærer krepsMyrrikse på våtmarkMyrrikse furasjererMyrikse på jakt etter matNøtteskrike i morgenlysetNøtteskrike hviler på kvistSangsvaner inn for landingSiland på matjakt Siland på svømTo skarver på steinSkeptisk kråkeHvilende sangsvanerStorlom i TannsjøenSkarv tørker vingeneGrågås inn for landingSangsvaner på vårenGluttsnipe vader i våtmarkHegre i skogenEnder i frostrøyk ved TristeinGrågjess i paringstiden

I Østfold er det mange fine plasser hvor du kan oppleve fugler. Bildene her er er tatt hovedsakelig i våtmarksområder i Nedre Glomma – regionen, men også på Hvaler. Den beste tiden for opplevelser er april – mai, før hekkingen starter. På våren er fuglene i sin vakreste drakt og det er stor aktivitet særlig fordi det foregår kamp om revirer og make. Det er også en fin tid å være ute tidlig på morgenen når sola skal opp, da lyset er på sitt beste. En god kikkert, f eks 8 x 40 er nødvendig for gode opplevelser.

Det er smart å komme seg på plass mens det er mørkt, slik at fuglene ikke blir skremt og forsvinner. Et kamuflasjenett slik som jegere benytter gjør tjenesten hvis du henger opp nettet mellom noen busker eller trær. Et sort ansiktsnett er også smart, fordi det skjuler både øyne og det hvite ansiktet som snart vil lyse opp når sola er på vei. Sort nett foran øynene hindrer ikke utsikten mye, og er bedre enn for eksempel et grønt nett.

Noe godt å sitte på er lurt, for det kan fort bli slitsomt etter et par timer på rumpa. Gode varme klær er nødvendig, for det er kaldt i morgentimene.

Hvis du er tålmodig, kan du få flotte opplevelser like ved der du bor. Ikke glem matpakka og en termos med noe varmt drikke. God tur!